מהפכת המידע שאנו חווים בשנים האחרונות, הדיגטציה המואצת וכמויות הנתונים העצומות הנאגרות בארגונים עסקיים ואחרים, הופכים את הנתונים ללב האסטרטגיה העסקית ולאלמנט המשמעותי ביותר בצמתי קבלת ההחלטות.
אבל מהנתונים כמו שהם לא ניתן להפיק תובנות ובטח שלא להנגיש אותם לאנשי המפתח בארגון.
כאן נכנס לתמונה ה – Power BI. כלי הדגל של מיקרוסופט לבינה עסקית, המאפשר ניהול, ניתוח וויזואליזציה של נתונים ממגוון מקורות.
איך עובד ה- Power BI?
Power BI הוא כלי בינה עסקית הכולל מבחר אפליקציות ושירותים מבוססי ענן לאיסוף, ניתוח וניהול נתונים באמצעות ממשק ידידותי למשתמש.
מדובר במונח גג המתייחס הן ליישום Windows Desktop הנקרא Power BI Desktop, הן לשירות SaaS מקוון בשם Power BI Service והן ליישומי Power BI ניידים הזמינים בטלפונים ובטאבלטים.
כלי ה- Power BI מתחבר למגוון מקורות נתונים, החל מגיליונות אלקטרוניים בסיסיים של Excel ועד מסדי נתונים, אפליקציות מקומיות ואפליקציות מבוססות ענן. לאחר שהוא מושך את הנתונים ומעבד אותם, הוא הופך אותם לתובנות מובנות, המונגשות למשתמש הסופי באמצעות תרשימים וגרפים ויזואלים וקלים לעיבוד. ויזואליזציה זו מאפשרת למשתמשים לשתף צילומי מצב ברורים ושימושיים של המתרחש בארגון.
Power BI מבוסס על עקרונות ה-Excel וככזהו, הוא ידידותי וקל ללמידה. אבל אין ספק ש- Power BI הוא חזק ומתקדם הרבה יותר ממקבילו, הגיליון האלקטרוני.
למה משמש ה- Power BI?
Power BIמשמש ארגונים שרוצים לעלות לרמה הבאה ביכולות הבינה העסקית שלהם. הוא מאפשר לעסקים לאסוף מידע ונתונים מכל רחבי הארגון, לנתח אותם, לספק למחלקות הארגון השונות תובנות משמעותיות לגבי הפעילות והביצועים שלהם, ולאפשר להם לקבל החלטות מושכלות יותר על סמך נתונים אמיתיים.
Power BI מאפשר למשתמשים לראות לא רק מה קרה בעבר ומה קורה בהווה (ניתוח תאורי או מבחין), אלא גם מה עלול לקרות בעתיד (ניתוח חיזוי). לכלי יש יכולות למידת מכונה, כלומר, הוא יכול לזהות דפוסים בנתונים ולהשתמש בדפוסים האלה כדי ליצור תחזיות מושכלות ולהפעיל תרחישי “מה אם”. הערכות אלו מאפשרות למשתמשים להפיק תחזיות, ולהכין את עצמם לעמוד בביקוש עתידי ובמדדי מפתח נוספים.
הנה כמה מהיתרונות המרכזיים של ה-Power BI:
- הזנת כמויות עצומות של נתונים שפלטפורמות רבות אחרות יתקשו לעבד
- הנגשת המידע באמצעות ויזואליזציה מובנית, המאפשרת הבנה טובה יותר של הנתונים
- Power BI מבוסס ענן, כך שהיכולות והאלגוריתמים העוצמתיים מתעדכנים באופן קבוע
- ממשק אינטואיטיבי ידידותי למשתמש וקל לניווט
- תכונות למידת מכונה מובנות המאפשרות ניתוח נתונים, זיהוי מגמות חשובות וביצוע תחזיות מושכלות
- יכולות התאמה אישית מדויקת המאפשרת למשתמשים ליצור לוחות מחוונים כך שיוכלו לגשת לנתונים הדרושים להם במהירות
- יכולת הגדרת התראות על מדדי KPI לצורך עדכון המשתמשים במדדים ומדידות חשובות
- התממשקות עם כלי ניהול עסקיים פופולריים אחרים כמו SharePoint, Office 365 ו- Dynamics 365, כמו גם מוצרים אחרים שאינם של מיקרוסופט כמו Spark, Hadoop, Google Analytics, SAP, Salesforce ו-MailChimp
- אבטחת מידע ונתונים ובקרה תמידית על נגישות והרשאות פנימיות וחיצוניות
מי משתמש ב-Power BI?
באופן הקלאסי משמש ה-PowerBI בעיקר את האנליסטים העסקיים ומדעני הנתונים בארגון, אולם תודות לאופיו הידידותי למשתמש הוא יכול לשמש מגוון אנשים בתוך הארגון, לאחר הכשרה קצרה ומקצועית.
כאשר הוא משמש מקצועני בינה עסקית, הם נעזרים בו כדי לייצר מודלים ודוחות של נתונים אותם הם נדרשים לשתף בהמשך עם גורמים שונים בארגון: הנהלה בכירה, מנהלי מחלקות, מנהלי צוותים מתחומים עסקיים שונים ועוד.
עם זאת, לא כל החברות והארגונים הם בקנה המידה המצריך אנשי דאטה במשרה מלאה, ולכן Power BI משמש לעתים קרובות ככלי בידי העובדים הקיימים, לאחר הכשרה מקצועית קצרה.
הכלי עובד על כל סוגי הנתונים וניתן לדווח באמצעותו כמעט כל דבר. המחלקות שעושות בו את השימוש הרב ביותר הן הכספים, השיווק, המכירות, משאבי האנוש והתפעול.
מה כולל ה- Power BI?
Power BI מורכב ממספר אפליקציות, שלכל אחת מהן התכונות והשימושים שלה:
Power Query – כלי לחיבור נתונים המאפשר להפוך, לשלב ולשפר נתונים ממספר מקורות
Power Pivot – כלי ליצירת מודלים של נתונים
Power View – כלי להדמיית נתונים היוצר תרשימים אינטראקטיביים, גרפים, מפות ופריטים חזותיים אחרים
– Power Map כלי הדמיה נוסף ליצירת ויזואליזציה תל מימדים
Power Q&A – מנוע שאלות ותשובות המאפשר תחקור של הנתונים בשפה פשוטה
באיזה תפקידים ומשרות נדרשת עבודה עם Power BI?
ככל שארגונים ועסקים מכירים בחשיבותה של אסטרטגיית ניתוח נתונים איכותית, עולה הביקוש לאנשי מקצוע בתחום המודיעין העסקי. הנה כמה מהתפקידים המרגשים, המרתקים והרווחיים בהם משתמשים ב- Power BI:
תפקידו של האנליסט העסקי הוא לפתח ולהציע פתרונות בינה עסקית חדשים ולהפיק ניתוחים ודוחות רלוונטיים, כדי לעזור לארגונים להפיק יותר מהנתונים שלהם.
התפקיד משלב אלמנטים טכניים ועסקיים יחד ודורש הבנה של הדרישות והצרכים העסקיים, לצד יכולות עיצוב וניתוח נתונים בהתאם.
התפקיד מיועד לכלכלנים, אנשי מנהל עסקים, תעו”נ, אנשי שיווק ומכירות, רכש, תפעול ולוגיסטיקה.
אנליסטים בתעשיות טכנולוגיות ובעולומות ההייטק, נדרשים לשליטה בכלים וטכנולוגיות חדשניים בסביבות עבודה עתירות דאטה.
תפקיד ניתוח ומחקר הנתונים מאפשר לעוסקים בו להוביל מחקר עם דאטה ארגוני ולעבוד עם מערכי נתונים גדולים ועוד.
התפקיד מיועד לאנשים עם אוריינטציה טכנולוגית, נסיון בעבודה עם SQL ובעלי תארים מדויקים, מדעי המחשב ומקצועות ההנדסה.
מפתח BI ,כמו כל מפתחי התוכנה האחרים, מעצב ומפתח כלים ופתרונות עבור אפליקציות ושירותים, במקרה הזה: מערכות וכלים תומכי החלטה המתבססים על הנתונים הנאספים בארגון.
תפקידו לתרגם צרכים עסקיים לפלטפורמות בינה עסקית, שיעשו שימוש בנתונים כדי לתת מענה מיטבי לצרכי המשתמשים.
התפקיד מיועד לאנשים בעלי רקע טכני במערכות מידע, אנשי תשתיות, מפתחים, בודקי תוכנה ולבעלי תארים אקדמיים בתחומים מערכות מידע ותעו”נ.