אחד השיקולים המרכזיים בבחירת מקצוע, לצד השאיפה למצוא עניין וסיפוק מקצועי, הוא השכר. המשכורת והתנאים הסוציאליים משחקים תפקיד חשוב הן בבחירת תחום העיסוק והן בבחירת מקום העבודה בהמשך.
לא מפתיע אם כך שבתחרות על ליבם של הסטודנטים מבטיחות המכללות הטכנולוגיות הרים, גבעות, השתלבות מובטחת בהייטק ומשכורות עתידיות גבוהות כמו שמצופה ששכר בהייטק יהיה. אבל הבטחות לחוד ומציאות לחוד.
הבטחה לשכר בגובה מסוים, היא כמעט בלתי אפשרית בהתחשב בכך שמקצועות טכנולוגיים שונים נדרשים בתעשיות ובמגזרים שונים, ולא ניתן להשוות את גובה המשכורות במשרד ממשלתי, חברה קמעונאית, פירמת ביטוח או חברת הייטק.
בנוסף, מציאת עבודה טובה ומתגמלת תלויה לא רק במכללה ממנה באים, אלא גם (ובעיקר) במועמד עצמו ובמה שהוא מביא לשולחן.
אז נכון. המקצועות הטכנולוגיים השונים, ובעיקר מקצועות הדאטה שהופכים למבוקשים ונדרשים יותר ויותר, מהווים בדרך כלל קפיצת שכר משמעותית עבור העוסקים בהם ביחס לתפקידיהם הקודמים: כלכלנים ואנשי שיווק ומכירות שהופכים לאנליסטים עסקיים, אנשי IT ו-QA שהופכים ל-DBA, אנשי מדעים מדויקים שהופכים ל—Data Scientist ועוד… ועדיין – מנעד המשכורות רחב מאד ותלוי הרבה מאד במועמד ובתעשיה.
לאיזה שכר בהייטק לצפות?
על אף כל האמור, ישנו בכל זאת טווח מסוים ידוע ומקובל למשכורות התחלתיות מקצועות השונים.
לקחנו את כל טבלאות השכר שמתפרסמות, יחד עם נתוני אמת שקבלנו מבוגרי המכללה שהתקבלו לעבודה, נתונים ממחלקת פיתוח הקריירה של נאיה קולג’ ושכר ממוצע על פי תחומים ממחלקת ה-HR של חברת נאיה טכנולוגיות, והגענו למספרים יפים שאפשר להתבסס עליהם.
אנחנו מדגישים שוב, מדובר בטווח שכר עבור כל אחד מהתפקידים למועמדים ברמת Junior/מתחיל באותו התפקיד.
ככל שלמועמד יש נסיון קודם, השכלה רלוונטית ורקע מקצועי עשיר יותר, כך הוא יכול לדרוש או לצפות לשכר גבוה יותר, אף יותר ממה שמופיע בטבלה למטה.
אבל רגע לפני שניתן לכם את כל הנתונים, יש לנו בשורה משמעותית יותר:
גם אם המשכורות ההתחלתיות שנציג לא ירשימו אתכם, חשוב לזכור שעם הנסיון – מגיעה הקפיצה המשמעותית בשכר. ובמקצועות הדאטה, זה קורה די מהר.
טבלאות שכר בהייטק במקצועות הדאטה
שכר Data Analyst – דאטה אנליסט שכר | 14-18 אלף ש”ח |
שכר Business Analyst – אנליסטים עסקיים | 11-15 אלף ש”ח |
שכר BI Developer – מפתח BI | 13-16 אלף ש”ח |
שכר DBA | 13-16 אלף ש”ח |
שכר Data Science | 19-25 אלף ש”ח |
שכר Data Engineer | 20-28 אלף ש”ח |
בואו נפרוט את זה לעומק:
בעולמות הנתונים ישנן מספר רמות של תפקידים המתאימות לאנשים עם פחות ויותר נסיון.
לתפקידי האנליסט העסקי, ה-DBA וה-BI נכנסים בדרך כלל אנשים בעלי רקע עסקי או טכנולוגי, והרבה פעמים ללא נסיון קודם בעולמות הנתונים. תפקידים אלה הם למעשה סוג של “כרטיס כניסה לעולם הנתונים”.
רמת השכר תלויה כמובן בניסיון הקודם וברמת הרלוונטיות של הנסיון – לתפקיד (ומיד נפרט) אבל היא עדיין נמוכה ביחס למקצועות הנתונים המתקדמים יותר, עליהם נמנים : Data Analyst (אנליסט בחברות הייטק, שכר data analyst גבוהה יותר), Data Engineer ו – Data Scientist, מקצועות אליהם מגיעים אנשים בעלי נסיון קודם במקצועות הנתונים ובטכנולוגיות הרלוונטיות אליהם.
האנליסטים העסקיים (Business Analysts) מגיעים מעולמות השיווק, הכלכלה, המכירות, התפעול ועוד. מדובר באנשים בעלי ניסיון ותואר בעולמות העסקיים, שחלקם כבר עוסקים כיום בניתוח נתונים, אבל ברמה הבסיסית יותר, באמצעות אקסלים.
הכניסה שלהם לעולמות הנתונים מהווה עבורם קפיצה מקצועית וכלכלית משמעותית. (שכר אנליסט עסקי בתחילת הדרך גבוה ממשכורתם הממוצעת של כלכלנים ואנשי שיווק בעלי נסיון של מספר שנים).
האנליסט העסקי ירכוש במהלך עבודתו ניסיון ב-SQL ובכלי ויזואליזציה דוגמת PowerBI או Tableau ויוכל לאחר שנים ספורות להתקדם למקצועות ה-Data Analyst או ה-Data Science. הוא יכול להחליט להתקדם גם לתפקיד של פיתוח BI שכן במקרה הזה הוא כבר יגיע לתפקיד הזה עם נסיון בעולמות הדאטה ולכן יצפה לשכר גבוה יותר מזה המופיע בטבלא.
אל מקצוע ה- DBA מגיעים לרוב אנשים בעלי רקע טכנולוגי וטכני, אנשי תשתיות, QA או מערכות מידע, שרוצים להתחיל לעבוד עם Databases ולהשתלב בעולמות הנתונים. לצד מועמדים אלה, תפקיד DBA מאופיין גם מועמדים שעשו הסבה מקצה לקצה, כלומר הגיעו מתפקידים שכלל לא קשורים לעולמות טכנולוגיים והחליטו להיכנס לתחום DBA. בנאיה קולג’ פגשנו לא מעט מועמדים כאלה שעברו את ההכשרה והפכו להיות DBA מוצלחים, כמו למשל כרמית איסרוביץ, מדריכה מובילה שלנו, שהגיעה מעולמות עסקיים, ואחרי הסבה לתפקיד DBA עוסקת בו כבר מעל עשות ונמנית על אחת הבכירות מבין המומחים בחברת נאיה טכנולוגיות.
גם כאן, מעבר לקפיצת המדרגה המקצועית והכלכלית (ביחס למשכורת ממוצעת של אנשי IT ותמיכה טכנית) , מהווה התחום הזדמנות להשתלב בהמשך במקצועות כמו BI Developer או Data Engineering. השדרוג המקצועי הזה מייצר כאמור שדרוג משמעותי גם בשכר.
ה-BI Developer הוא מקצוע העוסק באחד הענפים המעניינים והנדרשים ביותר בעולם הנתונים. מומחה הבינה העסקית הוא המתכנן והמפתח את התשתית לתעבורת הנתונים בארגונים, בזיקוק הנתונים העסקיים הרלוונטיים שניתן לנתח אותם בהמשך התהליך ולהפיק תובנות עסקיות. ככזה, הביקוש אליו גדול וגם שכר מפתח BI – בהתאם.
לרמה המתקדמת יותר של עיסוק בנתונים מגיעים אנשים בעלי נסיון קודם בעולמות הנתונים או בעלי תארים במדעים מדויקים, מדעי המחשב או הנדסה. לכן, גם כשהם “ג’וניורים“ בתפקידם, סביר להניח שהם בעלי נסיון רב בתחום – והמשכורות בהתאם.
דאטה אנליסט שכר – האנליסט בחברות ההייטק – Data Analyst (או כפי שאנחנו קוראים לו – ה-Data Research Analyst) מגיע כאמור עם נסיון בסיסי לפחות בעולמות הנתונים ו/או מרקע של מדעים מדויקים / מקצועות ההנדסה השונים.
מדובר בתפקיד הנדרש בארגונים עתירי דאטה וחברות הייטק, ועוסק בניתוח וחקר נתונים מתקדם יותר. שכר דאטה אנליסט הוא גבוה יותר ביחס לאנליסט העסקי, גם בגלל מהות התפקיד וגם בגלל הסביבה בה הוא נדרש – חברות הייטק וטכנולוגיה.
מקצועות הנדסת הנתונים (Data Engineer) ומדעי הנתונים (Data Scientist) הם המקצועות המתגמלים ביותר ברשימה, בשל העובדה כי הם המקצועות המתקדמים ביותר בתחום הנתונים, והאנשים העוסקים בהם הם בעלי נסיון רב והכרות מעמיקה עם עולמות הדאטה והביג דאטה, עם הטכנולוגיות החדשניות ועם שפת פייתון. (בעולם של ביג דאטה שכר האנשים המומחים, יכול להיות גבוה במיוחד.)
אז איך לקבל כמה שיותר?
פשוט להיות הגרסה הכי טובה של עצמכם.
זכרו – אולי אתם ג’וניורים בעולמות הנתונים, אבל אתם מאסטרים בחיים.
אתם מגיעים עם לא מעט נסיון קודם, עם יכולות אישיות ומקצועיות ועם עוד המון דברים שלא נרכשים בשום קורס וחשוב מאד להעביר אותם במעמד הראיון.
בנאיה קולג’ ההמכללה ללימודי הייטק – אנחנו יודעים שראיון עבודה הוא הזדמנות חד פעמית ולכן, בנוסף ללימודי המקצוע עצמו, אנחנו דואגים להכין את הבוגרים הן מבחינה אישית והן מקצועית, כדי שיגיעו מוכנים לראיון ולמבחני הקבלה. במסגרת הליווי ופיתוח הקריירה אצלנו, עוברים הבוגרים סימולציה של ראיון, כתיבת קורות חיים והכנה אישית ומקצועית וטכנית לראיונות.
במקצועות הטכנולוגיים, להבדיל ממקצועות רבים אחרים, אל שלב הראיון מתווספים מבחנים מקצועיים שונים, אותם יש לעבור. העובדה שכל המדריכים במכללה עובדים בתעשיה ובתחום, ויודעים בדיוק מהן דרישות לכל תפקיד ועל איזה שאלות צריכים המועמדים לענות, מאפשרת להם להכין את הבוגרים שלנו בצורה מושלמת.
מחלקת פיתוח הקריירה מוסיפה ומחזקת את הפאן ההצגה האישית ומבטיחה שהראיון יעבור על הצד הטוב ביותר.
לסיכום שכר בהייטק במקצועות הדאטה והנתונים מתגמל למי שמתאמץ –
ככל שארגונים וחברות מבינים ומכירים בחשיבות הנתונים לצורך הפקת תובנות עסקיות, כך הופכים מקצועות הנתונים למבוקשים ומתגמלים יותר.
אז נכון, לא ניתן להבטיח שכר מסוים בסוף מסלולי ההכשרה, אבל אפשר להיות רגועים ובטוחים שטווח המשכורות בתחום הוא גבוה מהממוצע וכי עליית השכר הצפויה בתוך שנתיים-שלוש (ולפעמים פחות) היא מובטחת ומשמעותית.
מעבר לזה חשוב לזכור, מקצועות הנתונים כולם מצויים בלב העשייה העסקית ומשליכים על כל קבלת ההחלטות וקביעת המדיניות הארגונית. עבודה בכל אחד ממקצועות אלה היא מרתקת, מאתגרת ומספקת מאד.